torsdag 9. april 2009

Mira Craig, Samlivsvold og Likestilling

mira craig


For en tid siden skambanka Mira Craig typen sin etter at han hadde tatt seg noe på si'. Ikke lurt, kan man jo i ettertidens lys si, men tosken fortjente kanskje det han fikk? Også ble han banka av en dame, da, sinnsykt vittig!

Nei, ikke egentlig. Dette er nok et eksempel på hvor fastlåst kjønnsrollene i Norge (og overalt i verden) er. Hvis mannen skader kona si, da er han en drittsekk. Hvis kona banker mannen, da er han en pyse og pingle. Mannen kan ikke vinne i en slik situasjon. (Og jeg tør påstå at kvinnen heller ikke, i det lange løp, har noe å vinne.)

Det er ikke bare jeg som har reagert på dette, og på kjendis.no (akk o ve for et uhyggelig navn) kan du finne en bra artikkel på dette.

Det er også en diskusjon under som er verdt å følge med på. Noen lyse hoder sier lure ting:

Problemet er at likestillingen ikke er kommet langt nok. Alltid blir problemer som dette (vold mot menn, diskriminering av menn i omsorgssaker, osv) fremstilt som om de er SKAPT av likestillingen/feminismen.

Sannheten er at dette er gamle problem som har vært der hele tiden. Tror du menn ikke ble latterliggjort på 50-tallet om de innrømmet at de ble banket av kona? Selvfølgelig ble de det, mye mer enn de blir nå.

Dette er resultatet av gamle forstillinger om kjønn som henger igjen, og viser at vi fremdeles har en lang vei å gå. Det er så mange som ikke ser ut til å forstå dette, som påstår at vi har likestilling og at likestillingen er "gått for langt", mens i virkeligheten er vi fremdeles bare i et statium i likestillingen, ett hvor kona ikke i samme grad står på kjøkkenet med oppvasken, ett hvor flere kvinner enn menn tar høyere utdannelse, men samtdig et hvor voldtekt fortsatt er et sammfunnsproblem, hvor menn fortsatt forventes å være "den sterke" og ikke sees på som en like god omsorgsperson som kvinnen, samt en rekke andre problemer som rammer BÅDE kvinner og menn!

Ved å gjøre det andre kjønnet til fienden kommer man ingen vei - og det gjelder for begge parter. Man må kunne tørre innrømme at problemene rammer begge parter, på ulike måter, og at alt henger sammen, at det ikke er separate problemstillinger. Hvorfor gjør kvinner fortsatt mye mer husarbeid enn menn? Samme grunn som at menn ikke har pappapermisjon som er uavhengig fra barnemorens. Samme grunn som at de aller fleste toppledere fortsatt er menn, samme grunn som at Mira Craig kan offentlig skryte av at hun slo kjæresten sin:

VI HAR IKKE LIKESTILLING.

Takk til Gurine. Vel, hun heter vel ikke Gurine, men jeg liker navnet akkurat nå, så desså.

http://www.kjendis.no/2009/03/30/kjendis/mira_craig/dagfinn_nordbo/5535571/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar